
Ràdio Trinijove dedica un especial sobre la formació i la infància de la Fundació Trinijove
L’ÚLTIM ESPAI OBERT DE LA TEMPORADA ES CENTRA EN LA FORMACIÓ I LA INFÀNCIA DE LA FUNDACIÓ TRINIJOVE
L’últim Espai Obert de la temporada l’hem volgut aprofitar per donar a conèixer la gran tasca que fa la nostra Fundació Trinijove (www.trinijove.org) en els àmbits de la infància i família i la formació i alhora fer una mica de valoració de com ha anat.
Unitat d’Escolarització Compartida de Sta. Coloma de Gramenet (UEC) de Trinijove
Qui treballa a favor dels joves amb més dificultats, proporcionant-los l’ajuda i l’empenta que necessiten. Qui fa molt bé aquesta feina és la Unitat d’Escolarització Compartida de Sta. Coloma de Gramenet (UEC), que actualment disposa d’una trentena d’alumnes.
Una UEC permet seguir l’etapa d’ESO oferint una atenció personalotzada i en un grup reduït. Aquests dos factors, segons Javi Villar, Coordinador de la UEC de Sta. Coloma, són claus per la millora de l’aprenentatge, a més dels diferents tallers que es realitzen al llarg de l’any (taller d’audiovisuals, taller d’informàtica, taller d’esport,…).
Des del curs 2008-2009, la UEC ha augmentat el nombre de places en la Unitat d’Escolarització Compartida de Sta. Coloma de Gramanet, fet que demostra el bon funcionament del sistema.
«No només ens interessa que els alumnes passin amb èxit el curs acadèmic sinó que continuiïn formant-se, ja sigui amb altres estudis i cicles de grau mitjà, el centre de formació de Trinijove, recerca de feina i assessorament sociolaboral», ha explicat Javi Villar a l’últim programa d’Espai Obert.
Cal dir que la UEC actua en coordinació i col·laboració de diferents entitats de Sta. Coloma de Gramenet com són instituts, escoles, serveis socials, centres oberts, entre altres.
Curs de Gestió de Residus de la Fundació Trinijove
A l’Espai Obert vam seguir parlant de formació amb el curs de Gestió de Residus de Trinijove amb en Marcelo López, ingenier forestal que ha impartit per primer any aquest curs gràcies al suport rebut per part d’Ecoembes.
Marcelo López, que té un gran bagatge en el camp del medi ambient, ha comentat que «ha estat un plaer venir expressament de Madrid fins a Barcelona per oferir aquesta formació a Trinijiove, de la que n’estic orgullós dels resultats. Tot i que al principi els alumnes estaven una mica espantats al veure el temari a estudiar, després s’ho van agafar amb moltes ganes i compromís, i considero que surten molt ben formats).
Programa de Formació i Inserció (PFI) de fabricació mecànica, d’ajust i soldadura
A més de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de Trinijove, vam voler compartir amb els nostres oients el PFI de fabricació mecànica, d’ajust i soldadura.
Aquest programa formatiu, que compta amb el suport de la Fundació BCN Formació Professional i el Districte de Sant Andreu, dóna una segona oportunitat a joves, entre 16 i 21 anys, que no han provat l’ESO, i es troben fora dels circuits formatius reglats.
Ara que s’ha acabat el PFI i ja s’han entregat notes, el seu coordinador, Narcís Miranda, va aprofitar per visitar-nos i fer balanç. «El balanç que faig és positiu ja que la majoria de l’alumnat ha aprovat el curs i ha pogut fer les pràctiques en empreses del sector, algunes de les quals han contractat alguns dels notres nanos».
Cada curs és diferent perquè els alumnes també ho són, per la qual cosa, segons en Narcís, per la qual cosa «hem de reiventar-nos i adaptar-nos, en la mesura del possible, a les necessitats i inquietuts dels joves».
El coordinador del PFI ha explicat els dos mòduls en els que es basa el curs:
– Mòdul Formació Professional: els joves aprenen en el taller, els coneixements teòrics i pràctics de l’especialitat d’auxiliar de fabricació mecànica, d’adjust i soldadura.
– Mòdul Formació General: es contemplen els recursos personals, el coneixement de l’entorn social i professional i els aprenentatges bàsics com ara matemàtiques, llengües i TIC.
També realitzen altres activitats de caire cultural i de lleure gràcies a la col·laboració de Ràdio Trinijove, el Cosmo Caixa, i entitats socials com la Xarxa Antirumors.
Casal de Baró de Viver i Centre Obert Neus Puig de la Fundació Trinijove
Ara que els nens i joves fan vacances escolars necessiten més que mai casals, esplais i colònies, que els estimulin en l’oci però també en l’educació i en els valors. Aquest metodologia de treball és la que segueixen el Casal de Baró de Viver de la Fundació Trinijove, anomenat Colònies Urbanes, i el Centre Obert Neus Puig.
Les colònies urbanes s’ofereixen a través del programa de Caixa Proinfància, que és un programa de l’Obra Social La Caixa que va adreçat a nens i adolescents fins 16 anys que es troben en situació de pobresa o vulnerabilitat social.
22 nanos són els que estan fent les Colònies Urbanes de Trinijove – que el que pretén, segons la seva coordinadora, Neus Bastida – és «donar un lleure de qualitat, tot fomentant la convivència, el diàleg, l’aprenentatge, el treball en equip però també hàbits, ja que els infants preparen el seu esmorzar i dinar».
Escoltant a la Neus Bastida, del Casal de Baró de Viver de Trinijove, no queda dubte de l’entusiasme que té connectar i estar amb els menuts. Si alguna cosa ha destacat la Neus és la intensitat que comporta aquest casal ja que han de compartir moltes hores plegats i és bo tenir sempre el dia ocupat fent activitats o fent escapades (en la que s’ho van passar d’allò més bé va ser en el taller de pa que van fer al Forn de la Trinitat Vella).
Tal i com diu la Neus, «l’avorriment és el pitjor enemic en un casal perquè és llavors quan sorgeixen conflictes i alteracions en l’entorn». Qui també comparteix aquesta idea és el Centre Obert Neus Puig, destinat a nens i nenes de P5 a 6è d’educació primària del barri de la Trinitat Vella que estan en risc o situació d’exclusió.
«El punt fort d’aquest projecte, que dóna atenció als infants en horari extraescolar, és que amb escassos recursos es pot oferir un servei de qualitat i que es centra en el territori«, ha apuntat en Marc Fernàndez, l’educador social de l’espai.