Qui som?

Breu història de la ràdio

1983-1984 Un grup de joves presenten la iniciativa de crear una Ràdio pel barri de la Trinitat Vella a la Fundació Privada Trinijove. La Ràdio s’ubica inicialment al Centre Cívic amb un acord per la manca d’espai.

Podem observar a les següents fotografies, que els inicis de Ràdio Trinitat Vella van ser molt difícils, perquè, com en l’actualitat passa, hi ha una barrera molt important que comporta fer funcionar un taller de ràdio: l’economia. El fet de no poder alimentar-se de publicitat fa que els primers equips siguin força rudimentaris, però amb la il.lusió de la gent, de mica en mica s’aconsegueixen nous equips que fan que la ràdio sigui escoltada per tothom del barri. Veure també el detall del dial de l’emissora en aquella època.

radio2

radio1

radio4

radio3

1988-1989 El Ràdio Taller Trinitat Vella es trasllada a la Fundació Trinijove, les actuals instal.lacions del Carrer Turó de la Trinitat, aconseguint així un lloc millor, un espai propi i més alt per a l’emissió, i un nou dial d’emissió.

1989-2001 Diferents grups de joves van entrant i sortint de Ràdio Trinitat Vella deixant emmig espais de fins a més d’un any sense emetre.

Durant aquests anys l’emissora ha vist passar a més d’un centenar de persones, que gràcies a elles, Ràdio Trinitat Vella, avui dia segueix essent una realitat. S’han fet centenars d’entrevistes, gincames radiofòniques, festes majors,…

Des del taller s’han detectat tres grans moments de Ràdio Trinitat Vella:
– El 1989 coincidint amb el trasllat un gran grup de gent mou l’emissora.
– Entre 1994 i 1996 es dóna un moment molt bo on unes 60 persones passen per l’emissora durant aquest període.
– El 1999 i 2000 hi ha un nou auge però la cosa es queda aquí, fins el punt de que a Ràdio Trinitat Vella no s’emeti ni un sol programa, arriba aleshores un moment molt delicat d’abandonament fins arriba a tancar la emissió.

2001 Al mes d’abril arriba un grup de joves de Sant Andreu amb la idea de moure un altre cop l’emissora que durant un any havia deixat de funcionar. Al final de la primavera es fa una festa de re-inauguració coincidint amb la Festa Major del barri. Entre setembre i octubre es compagina la primera web gratuïta de l’emissora.

Podem observar a les següents fotografies l’estat de l’emissora a la tardor del 2001, amb els equips i les estanteries abans de ser ordenades. En aquesta època els components de Ràdio Trinitat Vella perden la il.lusió per l’emissora a causa del mal estat dels equips i es queden tan sols tres persones a l’emissora.

RTV_Micros_pc_taula RTV_Plats_CDs

2002 A mesura que va avançant l’any, el grup de joves torna a augmentar en nombre de components fins el punt de ser deu persones abans de l’estiu i fent així una segona festa a la primavera en motiu de la Festa Major del barri. Durant el transcurs de l’any es decideix actualitzar la web de Ràdio Trinitat Vella. Encara quedarà en projecte l’emissió per internet per motius econòmics.

2002-2003: Passat l’estiu hi ha gent que ens deixa, però arriben temps de noves incorporacions fins el punt que a finals de temporada hi ha catorze joves distribuïts en 9 programes a Ràdio Trinitat Vella, amb ganes d’oferir programes al barri, i perquè no, arreu del món, tot i les limitacions del vell emissor.

Juliol 2003: Ràdio Trinitat Vella estrena equips d’Alta Freqüència. Una antena més alta s’enlaira sobre els estudis de Ràdio Trinitat Vella, i amb ella, un emissor de més potència que aconsegueix arribar a mitjana potència a un radi d’emissió d’uns 4 km aproximadament. A l’hora també aquest mes s’estrena el domini actual propi per a la web oficial de Ràdio Trinitat Vella.

rtv_antena rtv_emissor

Setembre 2003: Nova temporada a Ràdio Trinitat Vella, amb l’estrena de l’Alta Freqüència al Juliol, ara se sumen els equips de baixa freqüència, és a dir, Ràdio Trinitat Vella estrena un nou estudi.

Octubre 2003: Aquesta nova temporada es presenta amb nous equips, noves incorporacions, nous programes i promet molta música a màxima potència amb els millors programes, els millors locutors, la millor música, …. Ràdio Trinitat Vella 91.6FM.

Novembre 2003: El 28 de novembre queda inaugurada oficialment la nova temporada a Ràdio Trinitat Vella amb una festa al Teatre del Centre Cívic de la Trinitat Vella.

Desembre 2003: El 7 de desembre arriba el Santandance, una gran festa que es realitza a la Festa Major de Sant Andreu de Palomar amb més de 500 assistents a l’Envelat de la Festa Major. La darrera nit de marxa de la Festa Major de Sant Andreu començava amb 3 concerts dels grups SHEDARSICK, LA CARRAU i ÁYBÁLÁ i mentre cap a les 3 de la matinada es preparava la última actuació de la nit, es presentava Santandance’03: la Discomòbil – Presentació de Ràdio Trinitat Vella 91.6 fm amb sortejos de cd’s i samarretes i música per a tots els gustos (rock català, paxanga, pop, dance, remember, techno…).

Gener 2004: Ràdio Trinitat Vella estrena un servei a través de la seva pàgina web d’enviar notícies d’actualitat musical i cultural, el RTV-News. En aquesta època també, s’acaba l’espai del locutori de Radio Trinitat Vella.

Juny 2004: El grup de joves de la JOC i Ràdio Trinitat Vella, uneixen esforços per a donar un ambient, mai abans vist, als joves del barri de la Trinitat Vella: Disco Mòbil Jove + Toro Mecànic. Una festa organitzada al Poliesportiu de la Trinitat Vella amb la millor música, videoprojeccions, barra de bar,…

Juliol 2004: Arriba el Festival de Música Jove, Mosquito. Per cinquè any consecutiu s’uneixen grups i deejay’s per a donar el millor espectacle al barri de Baró de Viver. Enguany, Ràdio Trinitat Vella, s’implica de ple i organitza l’espai de música electrònica, aportant a 4 deejay’s del cartell.

Setembre 2004: Comença la pretemporada 04-05, amb noves propostes a realitzar…

Octubre 2004: Comença la nova temporada amb nous programes temàtics, cinema, cultura, economia, societat, entrevistes setmanals… I finals de mes arriba la “Castanyada de la Trinitat Vella + Festa Inauguració temporada”.

Novembre 2004: El dissabte 13 de novembre es fa un programa especial amb el grup de joves de la JOC de la Trinitat Vella i s’aconsegueix així una data històrica, obrir la ràdio en dissabte!

Desembre 2004: Repetim actuació a la Festa Major de Sant Andreu de Palomar amb 3 actuacions els dies 4 i 11 de desembre, aquest últim amb 2 partes importants amb música dels 60 per començar i música de festa per acabar. Uns dies després, arriba el sorteig de Nadal que es retransmet pel 91.6FM amb un programa especial de 9 a 14h, amb enviats especials per la ciutat comtal i col.laboradors des de diferents punts de l’estat espanyol, fins i tot al mateix Palau de Sortejos de Madrid.

Maig 2005: Ràdio Trinitat Vella participa a la Fira d’Entitats del districte de Sant Andreu, fent ràdio en directe arreu del recinte i fins i tot s’entrevista al nostre estand a Joan Clos, alcalde llavors de la ciutat. La Fira es aprofitada per estrenar les noves samarretes de la ràdio.

Juny 2005: El grup de joves de la JOC i Ràdio Trinitat Vella, sumen per segon any per a donar un ambient als joves del barri de la Trinitat Vella: Disco Mòbil Jove 2005. Una festa que canvia d’escenari, i es trasllada al Teatre del Centre Cívic de la Trinitat Vella amb la millor música, videoprojeccions, barra de bar, jocs, concursos de ball,… Aquest mes mateix, en el dia de la música, es fa una presentació del Festival Mosquito davant el Centre Garcilaso, un programa conduït per David Palacios, on hi tenim grafitis, dj’s, concerts,…

Juliol 2005: Arriba la sisena edició del Festival de Música Jove, Mosquito. S’aconsegueixen grups i deejay’s per a donar el millor espectacle però aquest any en 4 espais diferents, als barris de Baró de Viver, Trinitat Vella i Bon Pastor. Ràdio Trinitat Vella organitza l’espai de música electrònica al Centre Cívic de la Trinitat Vella aportant gairebé tots els dj’s del cartell i recomana 2 dels grups que van actuar a Baró de Viver.

Setembre 2005: Precedit d’un accidentat mes d’agost en què una tempesta deixa sense emissió online la nostra emissora, el dia 7 de setembre, una altra tempesta deixa totalment aturada l’emissora durant 4 setmanes.

Octubre 2005: El 7 d’octubre comença la posada a punt de l’emissora, i a finals de mes ja torna tot a la normalitat celebrant-ho a l’engròs, participant al Túnel del Terror i la Festa Jóvenes Presentes de la Castanyada Infernal a la Trinitat Vella.

2006: L’any 2006 es un any amb normalitat on podem destacar la festa de la Castanyada i la tornada de la Setmana Cultural a Trinitat Vella amb una Gimcana Radiòfonica. Per falta d’espai a l’envelat de Sant Andreu no participem al Santandance.

2007: El 2007 continua com l’any anterior, amb certa tranquilitat a la programació. Comencem l’any amb una nova actuazió participant a la Cavalcada de Reis de Sant Andreu La Sagrera. Aquest any retornem al Santandance dins de les Festes de Sant Andreu.

2008: El 2008 comencem amb la cavalcada de Reis i realitzem diferents actuacions de difusió com Fulletons amb la programació, Calendaris 2009 i Enganxines per als nous cubilets.

2009: El 2009 recuperem les festes de la Castanyada i Santandance amb una discomòbil al carrer. A més ens estrenem a la Sagrera la discomòbil Jardins Dance a les festes de la Sagrera. No deixem de banda la Cavalcada.

2010: Al 2010 tenim una renovació de l’emissor per acualitzar la emissió. També s’aprofita la ocasió per a noves difusions amb nous Fulletons, Calendaris 2011, Bolígrafs, i les festes Jardins Dance de la Sagrera, i el Santandance a Sant Andreu, i la cavalcada de Reis.

2011: Comencem l’any amb la Cavalcada i les actuacions ja habituals a la Sagrera amb la festa Jardins Dance, la festa Santandance a Sant Andreu i una nova pancarta de l’emissora.

2012: L’any comença amb la Cavalcada i amb la renovació d’equips d’alta freqüència. També aprofitem per fer noves difussions amb Fulletons i Globus, i les festes Jardins Dance de la Sagrera, i Santandance de Sant Andreu.

2013: El 2013 comencem amb la cavalcada de Reis, i per a la presencia a diferents Mostres d’entitats fem nous Fulletons, a part de seguir amb les festes de la Sagrera Jardins Dance i Sant Andreu Santandance i la nova festa a Casa Bloc.

2014: Comencem l’any amb les Cavalcades de Reis de Sant Andreu La Sagrera i a Trinitat Vella. Des del mes de setembre, hem fet un seguit de celebracions dels 30 anys de l’emissora en diferents actes, a Plaça Catalunya amb ràdio en directe, al Congrés amb la festa Dj’s al Congrés, a la Fabra i Coats amb la Mostra Solidària, a La Sagrera amb Jardins Dance i Mostra d’Entitats, a Sant Andreu amb el Santandance i Casa Bloc, i a Gràcia la Mostra solidària. A més hem fet samarretes commemoratives dels 30 anys, globus, calendaris i fulletons.

2015: Comencem amb aires renovats i molts joves participant a les Cavalcades de Reis de Trinitat Vella i Sant Andreu – La Sagregra. A més, és un any de canvis. La emissora agafa un nou aire amb la nova Responsable de Comunicació i per Setmana Santa es fa una reforma exhaustiva dels estudis, redistribuïnt els equips, pintant els estudis, renovant la programació i la nova web www.RTV.cat, que més tard cambiaria amb el nom www.radiotrinijove.org.