El projecte del TEBVist transmet entusiasme i veritat
Tenim moltes ganes de presentar-vos una cooperativa, a la que li tenim molt de carinyo pel compromís que té vers la discapacitat però sobretot per la forma en què ha aconseguit integrar-la i normalitzar-la dins de la nostra societat, mostrant i potenciant les capacitats per sobre de les limitacions. Estem parlant del Grup Cooperatiu TEB, que treballa des dels principis i valors cooperatius per la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Tot va començar quan ens van trucar per telèfon interessant-se pel projecte de Ràdio Trinijove. Vam quedar d’acord en què vindrien a l’estudi de Ràdio Trinijove per explicar a través d’un reportatge qui som i què fem a l’emissora i, així va ser. Dit i fet. Nosaltres així també ho vam fer. Una setmana més tard, vam visitar les espectaculars instal·lacions del TEB per veure com treballaven i fer-los un reportatge que, tot seguit, escoltarem.
7 cooperatives de caire social, sense ànim de lucre, són les que formen el Grup Cooperatiu TEB, amb l’objectiu de generar ocupació i serveis per a persones amb discapacitat. Tal i com podrem escoltar en el reportatge, a finals dels anys 60, neix al districte de Sant Andreu, el TEB gràcies a la reivindicació d’un conjunt de famílies que denunciaven la situació de vulnerabilitat i la manca de drets que tenien els seus fills i filles, germans i germanes,…
El TEB no només té un compromís amb la discapacitat, també amb l’esport, el cooperativisme, la qualitat i el medi ambient. Cal destacar que compta amb 4 Centres Especials de Treball (CET) que donen feina a més de 400 persones amb discapacitat. Estan especialitzats en serveis industrials, serveis a empreses i particulars, i comptem amb productes propis en l’àmbit de l’alimentació, llar i pintura. En l’àmbit de serveis disposa de més de 100 places de Centres Ocupacionals i serveis de Llar-Residència i de Servei de Suport a la Pròpia Llar.
La inserció laboral i també social de les persones amb discapacitat psíquica és el principal motor del TEB per seguir lluitant a través d’un gran ventall de serveis, activitats i projectes, que podreu consultar al seu web. Per deformació professional, hi ha un projecte en concret que hem conegut de ben aprop: el TEBVist, la primera televisió online formada per persones amb discapacitat, i realitzada pel Servei Ocupacional d’Inserció del Grup Cooperatiu TEB. Recordem la mar de bé com l’equip del TEBVist ens va visitar, ara fa unes setmanes, als estudis de Ràdio Trinijove amb moltes ganes de conèixer la nostra emissora, segurament pel caire social i inclusiu que, com ells, tenim.
“Som com som” és la sintonia del projecte del TEBVist, que es defineix a si mateix amb la particularitat que té, sense amagar-la i sense que sigui un hàndicap, perquè com ells diuen: “SOM COM SOM”. A través de les seves capacitats, que en són moltes, les seves inquietuts, la seva manera de ser i la seva il·lusió, elaboren programes mensuals d’entrevistes i reportatges d’interès social, fets sempre des d’una mirada personal a través de la qual perceben la realitat que els envolta.
Sota aquesta mirada social, inclusiva, personal i sensible, el grup de productors, redactors, guionistes, maquilladors i presentadors del TEBVist van venir a Trinijove per fer-nos un reportatge, amb l’ajuda de la Neus Escribano, una de les dinamitzadores del TEBVist; Josep Maria Soro, periodista de TV3 i principal col·laborador del projecte televisiu; i la productora Diversa Audiovisual que dóna suport tècnic al projecte i forma als participants del TEB a nivell tècnics, a més de ser la responsable de la direcció artística i el muntatge.
Molt interessant va ser veure com en Joel escoltava atentament les indicacions tècniques de l’Alfred Santapau, un dels responsables de Diversa Audiovisual, mentre manipulaven la càmera, i en Joel engegava els micròfons inalàmbrics dels presentadors, la Sandra i en Cristian. Els dos volien fer-ho tan bé, que van fer diverses proves, davant de càmera, abans de gravar, inclús van repetir un parell de vegades el seu discurs davant de càmera i alguna pregunta que ens van fer. Qui va deixar la mar de guap@s als presentadors va ser en Pablo, que anava molt ben equipat amb una motxilla plena de productes cosmètics de maquillatge. I què dir de la resta de nois, que no van deixar de fer pinya amb els seus companys i no es van perdre detall de res del que passava.
L’equip del TEBVist, tant del que va assistir a Ràdio Trinijove com dels que no van poder degut al gran volum del grup que és, ens explica en el reportatge que, tot seguit escoltarem, com és això de fer televisió i què han après en el món de la comunicació. El periodista Josep Maria Soro, juntament amb les dinamitzadores, Laura Pérez i Neus Escribano, ens expliquen com s’elaboren els programes mensuals del TEBVist, des del moment en què s’escull la temàtica fins al muntatge final. Si en alguna cosa posen especial èmfasi aquests professionals és en la participació activa dels joves, que tenen dret i vot en l’elaboració del producte, i en les extraordinàries capacitats que tenen.
ESCOLTA EL REPORTATGE QUE TRINIJOVE HA FET DEL TEBVIST
Sense afany de voler fer-los la pilota, volem dir que el reportatge que ens va fer el TEBVist és el millor que ens han fet fins al moment. I és que el que el producte final conté el més important: interès, professionalitat, entusiasme i sobretot veritat. No actuen ni fingeixen, tot el que es plasma i es transmet és real. Aquesta és la grandesa que tenen, que “SÓN COM SÓN”. Això també ho vam constatar quan els vam visitar i vam conversar amb ells. Són persones transparents, nobles, espontànies, divertides i sinceres, sense pèls a la llengua.
MIRA EL REPORTATGE QUE EL TEBVIST HA FET DE RÀDIO TRINIJOVE
Després de conèixer persones diferents a nosaltres, que tenen diverses particularitats, un es dóna compte ràpidament que darrera de la discapacitat sempre hi ha almenys una capacitat.
Vols veure els programes del TEBVist? Clica en aquest enllaç.