Ràdio Trinijove fa un especial de «la vuelta al cole»
Les escoles Ramon y Cajal i Ramon Berenguer i la de Baró de Viver visiten Ràdio Trinijove per explicar-nos com encaren el nou curs escolar.
No falta ni una setmana perquè els nens i nenes de Catalunya entrin de nou a les aules. Il·lusió, vitalitat, sorpresa,… i potser una mica de nostàlgia, per l’estiu viscut, són algunes de les sensacions que tenen els alumnes i professors que tornaran al «cole» el proper 12 de setembre.
Precisament, de la «vuelta al cole» hem volgut fer un especial a Ràdio Trinijove amb les algunes de les escoles del Districte de Sant Andreu, concretament de la Trinitat Vella i Baró de Viver. Vam tenir el plaer de comptar amb l’Escola Ramon Berenguer i l’Escola Ramon i Cajal de la Trinitat, i l’Escola de Baró de Viver per explicar-nos com afronten el curs 2016 – 2017, que encaren, tal i com ens van dir, amb molta il·lusió i ganes de reiventar-se i fer de l’escola un espai més participatiu i inclusiu.
Ambdós col·legis de la Trinitat acullen una gran diversitat, sobretot el de Ramon y Cajal, del que un 80 % dels seus alumnes provenen de diversos països. En Fernando Martínez, del Ramon y Cajal, i Yolanda Líria, del Ramon Berenguer expliquen com ha canviat el model d’escola fa 20 anys enrere respecte al model actual, un model que ara detecta les necessitats dels més joves i, en la mesura del possible, és capaç de satisfer-les malgrat les petites retallades patides.
Les tres escoles de Sant Andreu que ens han visitat encaren el nou curs escolar amb gairebé la mateixa plantilla docent i amb un seguit de projectes i activitats que estan tenint bons resultats: d’una banda, les experiències d’aprenentage, que detecten i s’incentiven les «intel·ligències múltiples» que mostra el nano (la musical, la matemàtica, la rítmica, l’emocional, etc). L’objectiu és demostrar que no hi ha única intel·ligència sinó que n’hi ha múltiples i que tota persona pot sentir-se capaç o vàlid en un àmbit. Els responsables dels centres educatius afirmen que les experiències múltiples són una molt bona eina per reforçar l’autoestima de l’alumnat. D’altra banda, l’altre projecte que està funcionant molt bé a gran part dels col·legis andreuencs, inclosos els que han visitat al nostre estudi, és el de Robòtica, un programa que promou la creació, l’autonomia per treballar i la resolució de problemes a través de la innovació tecnològica, a més de valors importants (treball en equip, respecte pel company,…). «Els nanos han de tocar, manipular. Així també s’aprèn. I si un cop muntada la màquina no funciona, son capaços de desmuntar-la i fer-la funcionar de nou, a base d’assaig-error».
Trobaràs més informació a www.trinijove.org.