Què ha passat durant la setmana? – de l’1 al 7 de maig

Noticies

QUÈ HA PASSAT DURANT LA SETMANA?

INTERNACIONAL

La cambra baixa dels Estats Units aprova el projecte de llei per derogar l’Obamacare

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquest dijous la nova llei sanitària proposada pel Partit Republicà, que derogarà la reforma sanitària de l’ex president Barack Obama coneguda com Obamacare. En un vot renyit, els republicans han aprovat, amb 217 vots a favor i 213 en contra, una versió de la legislació que va fallir fa unes setmanes.

Després de set anys intentant revocar l’ Obamacare, els republicans han fet un pas important en aquesta direcció. Tot i així, la legislació que han aprovat ha de passar ara pel Senat, on s’enfrontarà amb l’oposició dels demòcrates i les reticències dels republicans moderats. La majoria d’analistes polítics creuen que el Senat no aprovarà la legislació dels republicans tal com està. En els pròxims dies, es veurà quins canvis fan els senadors i si, finalment, es revoca l’ Obamacare. La reforma sanitària impulsada per Obama l’any 2010 és un dels seus llegats més importants i va incorporar al sistema més de 20 milions de nord-americans que no tenien assegurança mèdica.

Tot i així, el seu successor, Donald Trump, ja ha cantat victòria des de Twitter i farà una roda de premsa des de la Casa Blanca per subratllar la importància d’aquest vot. Els republicans no van aconseguir aquest èxit en els seus 100 primers dies de presidència.

Seguim parlant de Trump, que  viatjarà a l’Aràbia Saudita, el Vaticà i Israel en la seva primera gira internacional per construir una nova aliança amb els seus “aliats musulmans”

El president dels EUA, Donald Trump, començarà la seva primera gira internacional a finals de maig a l’Aràbia Saudita amb l’objectiu de construir amb els seus “aliats musulmans” una nova aliança contra el terrorisme.

La Santa Seu ha confirmat que el papa Francesc rebrà al Vaticà el 24 de maig el president dels Estats Units, Donald Trump, que després es reunirà amb el secretari d’Estat vaticà, el cardenal Pietro Parolin. Després de la reunió, el mandatari nord-americà conversarà, com és habitual, amb el secretari d’Estat vaticà, el cardenal Parolin, i amb el secretari vaticà de Relacions amb els Estats, Paul Gallagher. Trump serà rebut pel Papa dos dies abans que els caps d’Estat i de Govern del grup dels set països més industrialitzats del món celebrin una cimera el 26 i 27 de maig a la ciutat siciliana de Taormina. La primera reunió de Trump i Francesc se celebrarà amb el teló de fons de les diferències de visions respecte a l’acollida d’immigrants i lluita contra el canvi climàtic.

Ara anem amb una notícia de la realesa… El duc d’Edimburg, marit de la reina Elisabet II, abandona la vida pública

Després del rebombori i l’espectativa dahir al mati, Buckingham va emtre un comunicat que ens treia a tots de dubtes: el duc Felip d’Edimburg deixarà d’acudir a actes públics a la tardor. Una decisió que, segons la nota, el marit de la reina Elisabet II ha pres voluntàriament i amb “el ple suport” de la monarca, que a l’abril va complir 91 anys, cinc anys menor que ell, que al juny en farà 96. Felip ha presidit en 70 anys 22.191 actes en solitari. A partir d’ara, serà Elisatbet II la única representant de la corona.

ESPANYA / CATALUNYA

El Ministeri de Defensa assumeix la responsabilitat de l’Estat en l’accident aeri del Iak-42 en el que van morir 62 militars ara fa 4 anys

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha firmat la resolució de l’expedient sobre l’accident del Iakolev 42 i ha assumit la responsabilitat de l’administració, encara que ha rebutjat les indemnitzacions als familiars dels 62 militars morts, ha informat avui el Ministeri de Defensa.

“Després d’anys de procediments administratius i judicials, l’Administració reconeix la seva responsabilitat”, segons conclou la resolució que el Ministeri de Defensa ha presentat als representants de l’Associació de Víctimes del Iak-42.

Pel que fa als contractes i a la documentació, Defensa diu que “s’ha pogut constatar de forma fefaent que no es va pagar cap preu pel vol sinistrat”. No obstant, afirma que, “malgrat les noves indagacions realitzades, no s’ha aconseguit obtenir més documentació sobre l’aspecte concret de les subcontractacions dels diferents vols de transports de tropes que es van poder fer a l’empara de les previsions del contracte firmat entre NAMSA i Chapman”.

Més de 87.000 famílies ocupen vivendes il·legalment a Espanya

Més de 87.000 famílies -unes 270.000 persones- ocupen vivendes de manera il·legal a Espanya, segons l’estudi ‘L’ocupació il·legal: realitat social, urbana i econòmica’, elaborat per l’Institut Cerdà, que considera que els immobles amb pisos ocupats perden entre un 40 i un 60% del seu valor.

“El desenvolupament de l’ocupació il·legal s’explica per l’increment de la pobresa, l’escassetat d’un parc de vivenda social i l’existència d’un parc buit de vivendes”, a més d'”una legislació ineficaç i procediments administratius molt lents”, segons les conclusions de l’estudi. L’Institut Cerdà ha estimat que la majoria d’ocupacions són “no conflictives”, és a dir, que no generen problemes de convivència, i de persones “vulnerables”, encara que destaca que també hi ha un gruix d’ocupacions que realitzen persones que no estan en situació de vulnerabilitat, encara que no aporta dades concretes.

La Setmana Santa ha portat també bones notícies, com ara la baixada de l’atur a Catalunya en 20.266 persones durant l’abril, que registra el descens més fort en aquest mes de la història

El nombre de persones inscrites a les llistes de l’atur del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en aquest abril es va situar en 425.751 persones, cosa que suposa 20.266 aturats menys que els registrats al març, segons les dades publicades aquest dijous pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Impulsat pels contractes de Setmana Santa, la caiguda de l’atur aquest abril ha estat el descens més gran que s’ha registrat en aquest mes des de l’inici de la sèrie del Ministeri el 1996, ara fa 21 anys, i situa el nombre d’aturats, 425.751 persones, en xifres no vistes des del desembre del 2008 (423.232). En termes anuals, l’atur registrat encadena 46 mesos de retrocessos, en concret des del juliol del 2013. El mes d’abril tradicionalment ha estat sempre un mes amb caigudes de l’atur amb l’excepció del 2008 i del 2009.

MADRID / BARCELONA

Pugen a 30 els ferits per les explosions en una nau de residus d’Arganda

Una sèrie d’explosions al barri de La Poveda d’Arganda del Rey (Madrid), en què l’origen s’ha situat en una fàbrica de gestió de residus perillosos i tractament i recuperació de dissolvents, ha fet saltar totes les alarmes aquest dijous al matí a la Comunitat de Madrid. L’accident ha causat una trentena de ferits, tres de greus. La forta ona expansiva ha afectat també quatre empreses annexes i ha obligat a desallotjar un perímetre de 500 metres, en què hi ha dues carreteres que han sigut tallades, vivendes i cinc centres educatius, que han notat sacsejades, on s’han trencat finestres i han sigut evacuats. A les sis de la tarda l’incendi encara no estava controlat, però la situació havia millorat molt.

Dos dels tres ferits greus són dos policies locals que havien anat al lloc de l’accident després de la primera explosió i s’han vist sorpresos per la segona, de més intensitat, segons ha detallat l’alcalde d’Arganda, el socialista Guillermo de Hita. L’alcalde també ha explicat que la majoria dels altres afectats són treballadors de la planta, que tenia la documentació en regla.

El cònsol dominicà proposa a Barcelona, Hospitalet i Santa Coloma crear un fòrum per evitar l’estigma de la violència

El cònsol de la República Dominicana a Barcelona, Adriano Rafael De los Santos, vol promoure un fòrum amb autoritats catalanes i els ajuntaments dels municipis on resideixen més persones d’aquest país, com l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona.

La proposta arriba després dels assassinats de sis persones d’aquesta nacionalitat en l’últim any a l’àrea metropolitana en una guerra entre dos grups. De los Santos es mostra preocupat per aquests homicidis, tot i que insisteix que els estan perpetrant uns grups molt reduïts. També se sent intranquil per la marca que podria deixar aquesta violència en la comunitat dominicana a Catalunya, sobretot en els nens i nenes. “Ens preocupa que l’estigma d’aquesta violència pugui hipotecar el seu futur”, assenyala De los Santos a l’ACN, que per això ha començat a treballar en un fòrum que permeti “agregar valor” a la comunitat dominicana i “construir ponts” amb la societat catalana.

FUNDACIÓ TRINIJOVE / TRINITAT VELLA

La Biblioteca i el Centre Cívic de la Trinitat ens fan disfrutar de música i poesia en directe amb el ‘REC’17 Poetitza’t’  

El Cicle Rec Cultural coorganitzat per la Biblioteca Trnitat Vella-J. Barbero i el Centre Cívic Trinitat Vella es consolida amb una nova edició que enguany dediquem a la poesia amb el nom de ‘REC ’17, Poetitza’t’. Vine a descobrir i a viure la poesia.

Ahir es va fer a la Plaça de la Trinitat la inauguració en la què la poesia va ser la protagonista. La Marta Florez, coordinadora del Centre Cívic, ens comentava que prop de 90 persones es van apropar a la Plaça, sobretot nens que van penjar els seus dibuixos, poemas i desitjos. Ens consta que es va viure un gran ambient!

Trinijove es suma a la campanya Destapa’t i ajuda’m a rodar

Només en veure el somriure de l’Aura, ens va enamorar i ja quan va explicar-nos  les seves experiències i els seus pensaments més profunds a través del blog Històries de Aura, aquí ja ens va robar el cor. L’Aura té 17 anys, viu a Sant Cugat i pateix una paràlisi cerebral infantil, que l’obliga a desplaçar-se en cadira de rodes. Al febrer va engegar la campanya Destapa’t i ajuda’m a rodar. Està estudiant el batxillerat artístic, fa teatre i està activa a les xarxes socials amb aquest blog que comparteix amb tots nosaltres. I quan té temps lliure, també va a la muntanya a respirar aire fresc!. 

És una enamorada de la natura i les arts escèniques!. El seu somni seria accedir a l’Institut del Teatre i arribar a ser actriu. Però per fer realitat no només els seus somnis sinó la seva vida quotidiana necessita una altra cadira que pretén comprar a través de la recollida de taps. Són forces els punts de recollida que s’han habilitat a Sant Cugat i a Barcelona. La Fundació Trinijove vol sumar-se a la causa convertint-se en un punt de recollida més! Amb un petit gest, com és entregar un tap dur de botella, pots contribuir a una molt bona causa!

Enhorabona Aura per com ets que tens perquè amb la teva visita a Radio Trinijove ens va ensenyar molt sobre la vida i sobre com l’hem d’encarar!  

 

 

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.