‘Què ha passat durant la setmana?’ des del 10 al 14 de juny

Noticies

QUÈ HA PASSAT DURANT LA SETMANA?

INTERNACIONAL

POTS JA ESCOLTAR EL PODCAST I/O LLEGIR EL BUTLLETÍ DIGITAL DE ‘QUÈ HA PASSAT DURANT LA SETMANA?’!

Una nova teràpia a EUA que promet ser la cura definitiva a la leucèmia   

Una revolucionària teràpia contra el càncer que fa servir cèl·lules immunes del propi organisme per atacar els tumors malignes sanguinis, com la leucèmia, podria ser la solució a aquesta malaltia, segons han assegurat els científics reunits a la conferència anual de l’ American Association for Advancedment of Science. Els pacients amb càncers sanguinis avançats que no tenien una esperança de vida més gran de cinc mesos han mostrat una completa remissió de la malaltia després de 18 mesos de seguiment, sense cap aspecte que vagin a recaure, d’acord amb els científics. Els especialistes en càncer, però, demanen precaució sobre el resultat dels assaigs clínics, remarcant que la teràpia no funciona amb tots els pacients.

Mor Liu Xiaobo, un lluitador per la llibertat

Liu Xiaobo ha mort aquest dijous en un hospital al nord de la Xina als 61 anys, víctima del càncer de fetge que li van detectar fa tan sols uns mesos a la presó xinesa on estava complint condemna per subversióNascut el 1955, la vida d’aquest premi Nobel de la pau del 2010 ha estat compromesa amb la defensa dels drets humans i les llibertats al seu país. La seva mort, i també la seva lluita, són desconegudes per la majoria dels seus compatriotes, sotmesos a l’eficaç censura xinesa.

No ha sigut un revolucionari extremista; al contrari, sempre ha sigut una persona pacifista i per això el seu cas mostra de la manera més punyent tota la duresa del règim xinès. El seu compromís amb la Xina es va fer evident durant  les protestes de Tiananmen, el 1989, que van acabar amb l’entrada dels tancs a la plaça i l’esclafament del moviment estudiantil el 4 de juny, un episodi que va marcar la seva vida.

França aposta per una “expulsió sistemàtica” dels immigrants sense asil

Amb un ‘mea culpa’ maquillat de retòrica –“No estem a l’altura del que França ha de ser”-, el primer ministre francès, Édouard Philippe, va presentar ahir dimecres un pla per fer front a la “urgència” de la qüestió migratòria, un projecte “a la vegada humà i ferm”, segons Philippe, on l’expulsió d’aquells a qui se’ls rebutgi la demanda d’asil, la gran majoria immigrants per motius econòmics, “serà sistemàtica”.

“Hem d’intentar que els immigrants econòmics entenguin que és impossible acollir-los a tots al nostre país”, va dir el primer ministre per justificar aquesta mesura. En altres paraules, França pretén fer la tria entre refugiats i immigrants econòmics, una jerarquització dels motius migratoris que preocupa les associacions. I ho vol fer com més aviat millor, per reduir així el termini del procés de les demandes d’asil de 14 a 6 mesos, un anunci que Philippe ja havia fet en el discurs de política general aquest mes de juliol.

ESPANYA / CATALUNYA

Espanya haurà de pagar 3 milions de multa per liberalitzar tard el sector de l’estiba

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha donat per tancat el contenciós contra Espanya a causa de la tardança del govern en liberalitzar el sector de l’estiba. Finalment, la multa a preu fet a la qual hauran de fer front les autoritats espanyoles pels retards en la reforma ascendeix a 3 milions d’euros, una quantitat substancialment inferior a l’import que demanava la Comissió Europea i que superava els 25 milions.

El conflicte entre Brussel·les i Madrid va arrencar l’any 2011 quan la Comissió Europea va determinar que la legislació espanyola sobre ports vulnerava el principi de llibertat d’establiment recollit en el Tractat de la UE. Va començar llavors un llarg procés de cartes i advertències que va concloure amb una condemna inicial a Espanya l’11 de desembre de al 2014.

Catalunya, tercera comunitat a aportar i desena en el repartiment d’inversions

Catalunya torna a ser la tercera comunitat que més ingressos aporta al conjunt, mentre que és la desena en recursos rebuts, segons la liquidació del sistema de finançament del 2015. Segons la Conselleria d’Economia, aquestes xifres del Ministeri d’Hisenda tornen a col·locar Catalunya per sota de la mitjana de les autonomies de règim comú. Cada català va aportar de mitjana 2.602 euros al sistema de finançament a través dels impostos i en va rebre 2.352 en forma d’inversions i despesa de l’Estat. Si la xifra es calcula en paritat de poder de compra (nivell de vida), del lloc 10 baixa al 14 en recursos rebuts. 

Madrid és la comunitat amb més aportació, amb 3.086 euros per ciutadà i, una vegada feta la redistribució cau fins al lloc 11, amb 2.291 euros.

El Consorci de la Zona Franca invertirà 31 milions el 2018

El consell plenari del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha donat avui el vistiplau als comptes del 2016, que es van tancar amb un benefici de 8,3 milions, el que va suposar una millora del 84% i la consolidació de els resultats positius per quart exercici consecutiu. L’organisme ha anunciat una inversió 31.200.000 el 2018 i l’assignació d’un 10% del benefici a ajudes socials.

Els membres del consell plenari del CZFB, presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha analitzat la proposta de dedicar el 10% del benefici a ajudes socials de forma sistemàtica en els propers exercicis. Una de les claus de la millora en els resultats del consorci ha estat la retallada en el capítol de despeses.

Les empreses petites, les PIME, guanyen pes a l’economia catalana per primer cop des de la crisi

La contribució de les PIME’s, petites i mitjanes empreses, a l’economia catalana va repuntar un 6% el 2015 fins a representar el 59,1% del valor afegit brut del territori. És el primer cop des de l’inici de la crisi que les pimes guanyen pes en el conjunt de l’activitat econòmica del país. Així es desprèn de l’Anuari de la Pime que ha presentat aquest dijous la patronal Pimec.

Aquest repunt del pes de les pimes també s’explica per la reculada de les grans empreses, que ara suposen un 36,3% del total, mentre que les empreses públiques mantenen el 4,6% del 2014. Segons el coordinador i director de l’estudi, Modest Guinjoan, aquest repunt de les pimes també s’explica perquè s’han aprofitat més de la recuperació de la demanda interna.

MADRID / BARCELONA

TMB diu que: “Si anem més enllà amb la vaga de metro posarem en risc la qualitat del servei”

El conseller delegat de TMB, Enric Cañas, assegura que l’última oferta de l’empresa “és un límit des del punt de vista legal i pressupostari”. En una entrevista a Betevé, ha dit que “si anem una mica més enllà posarem en risc la bona qualitat del servei”Cañas ha explicat que TMB ha d’atendre la retribució dels treballadors, però també “hem de comprar trens, mantenir les instal·lacions en correcte estat i això suposa un cost. Posar tots els diners només en una d’aquestes coses és posar en risc la qualitat del servei“. Per això, ha reiterat que no hi haurà més ofertes per part de l’empresa i deixa en mans del govern català la solució del conflicte. En ser preguntat sobre si l’arbitratge forçós seria ara l’única sortida, Cañas ha dit que “hem traslladat al departament de mediació de la Generalitat on està el nostre posicionament” i “entenc que les administracions ho tindran en compte i trobaran la solució més eficient”.

Més de 2.000 nens derivats dels Serveis Socials fan casals d’estiu a l’Hospitalet

Més de 2.000 nens en situació de vulnerabilitat, derivats des dels Serveis Socials de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, participen durant els mesos de juliol i agost en els casals d’estiu que s’organitzen a la ciutat i que permeten garantir-los un àpat equilibrat al dia. Conjuntament amb 7 entitats de la ciutat, l’Ajuntament ha impulsat de nou aquest any una iniciativa que es va engegar per cobrir les necessitats d’alimentació en acabar el curs escolar, quan els menors es queden sense les beques de menjador, segons ha informat el consistori en un comunicat.

L’Ajuntament destina 400.000 euros al finançament d’activitats d’oci infantil durant l’estiu i 63.000 euros més per a les activitats d’oci destinades a les persones amb diversitat funcional.

 El preu del lloguer a Barcelona creix un 11% el segon trimestre

El preu del lloguer a Barcelona ha crescut prop d’un 11% en el segon trimestre en comparació amb el mateix trimestre de l’any passat. De mitjana, el preu del lloguer d’un metre quadrat a la capital catalana se situa en 17,8 euros. Al mateix trimestre de l’any anterior, aquesta xifra se situava en 16,1 euros per metre quadrat, segons les últimes dades proporcionades pel portal immobiliari Idealista.

Ara bé, el preu del lloguer a Barcelona ha disminuït un 1,4% respecte al primer trimestre d’aquest mateix any (tres mesos enrere, el lloguer era de 18,1 euros per metre quadrat). Per a Fernando Encinar, cap d’estudis d’Idealista, aquestes dades són la prova que “no existeix una bombolla als preus del lloguer”, i explica que aquesta situació també es dóna a Madrid. No obstant, els preus a la ciutat catalana encara són els més alts de qualsevol capital d’Espanya.

Els bombers i la Guàrdia Urbana s’enfrontaran en un partit de futbol benèfic 

Dissabte 15 de juliol, a les 11 del matí, tindrà lloc la primera edició de ‘Marquem un Gol al Càncer’, un partit de futbol solidari que enfrontarà un combinat dels Bombers de Barcelona i de la Generalitat amb un altre d’agents de la Guàrdia Urbana al Nou Sardenya, el camp del Club Esportiu Europa.

L’entrada tindrà un cost de cinc euros i tots els beneficis es destinaran a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia.

FUNDACIÓ TRINIJOVE

Ràdio Trinijove entrevista a Jordi del Río, director general de mitjans de comunicació de la Generalitat

Amb Jordi del Río, Director General de Mitjans de Comunicació del Departament de Presidència, de la Generalitat de Catalunya, hem conversat sobre el rol tan important que juguen les ràdios locals i socials. Ha aprofitat per felicitar-nos, en reiterades vegades, pel valor afegit que aportem com a ràdio de proximitat i comunitària, fent especial èmfasi a la seva democratització informativa i a l’interès que tenim cap a les preocupacions, interessos i inquietuts de la gent del carrer, especialment cap als col·lectius més vulnerables, en el nostre cas.

Per veure part de l’entrevista que li vam fer clica a aquest enllaç

De primera mà, i a través de la nostra programació, Jordi del Río ha pogut saber de l’aposta que fem per la inclusió, la diversitat i la nova creació. També ha lloat l’esforç i l’empenta d’aquestes emissores que tiren endavant fonamentalment gràcies al suport d’entitats i/o fundacions i a l’entrega dels seus voluntaris i col·laboradors. Ràdio Trinijove n’és una clara prova. Hem conversat plegats de la necessitat de donar suport, també econòmic, a tot l’entramat de ràdios de barri sense ànim de lucre que fan una tasca professional informativa i social. N’és també un clar exemple.

Jordi del Río ens ha encoratjat a seguir treballant i comunicant en el sector social, comunitari i inclusiu, i ens ha animat a potenciar els nostres punts forts i alhora a reivindicar-nos com a ràdio social i de nova creació, donant la veu i la visibilitat a artistes, grups i cantautors novells que estan picant pedra per fer-se un lloc en el panorama musical.

Trinijove i Cel Obert col·laboren per reformar un pis situat al barri de St. Andreu

La cooperativa Celobert, de la Fundació Roca Galès FemEscala, ens informa que ja estan ultimant els detalls de l’obra de reforma d’un pis situat al barri de Sant Andreu, que ha transformat la Fundació Privada Trinijove. La nostra fundació, Trinijove, fa xarxa amb Celobert, cooperativa de la Fundació Roca Galès FemEscala,  per poder treballar plegats fent el que sabem fer: mantenint i rehabilitant habitatges amb l’empresa d’inserció Trinijove oferint qualitat i bons resultats!

Des d’aquí només ens queda donar les gràcies a Celobert i a la fundació a la que pertany, Roca Galès FemEscala!

NOTÍCIES PROTESTA

El CAC demana retirar 16 continguts d’internet que promouen anorèxia i bulímia

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a quatre proveïdors de serveis d’internet que retirin 16 continguts que promouen l’ anorèxia i la bulímia. En concret, es tracta de 10 perfils de xarxes socials i de 6 blogs, que inciten a l’anorèxia i la bulímia o promouen la creació d’una identitat global favorable als trastorns alimentaris, segons ha informat aquest dijous el CAC.

També el CAC reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a Internet contraris a la llei. Els proveïdors de serveis que allotgen els 16 continguts esmentats són Google, Facebook, Tumblr i Automattic. L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una sèrie de queixes presentades per l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB).

Us presentem la nova campanya emotiva de trànsit per arribar a les zero víctimes

El Servei Català de Trànsit vol aconseguir que el nombre de víctimes en accidents de trànsit sigui zero i es proposa que sigui una realitat el 2050. Per això, el 2020 espera haver reduït a la meitat el nombre de víctimes respecte del 2010. De moment, però, no hi ha cap país al món que hagi assolit aquest objectiu.

Per veure la campanya cliqueu a l’enllaç

Per aconseguir-ho, l’organisme ha presentat avui la nova campanya ‘Tots tenim família. A la carretera, víctimes 0’, un espot que s’emetrà a partir de demà fins al 31 de desembre del 2017. “La campanya pretén tocar les emocions: que qui la vegi pensi que les víctimes poden ser els seus éssers estimats”, ha explicat la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech.

 

 

 

 

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.